meetinstructies bitloos hoofdstel

 

Hier vind je de meetinstructies voor een op maat gemaakt hoofdstel met sidepull neusriem of indian bosal.
In totaal hebben we 5 maten van je nodig; maat 1, maat 2, de rode lijn, de blauwe lijn en de gele lijn.

 

Het is heel erg belangrijk dat de sidepull of indian bosal op het “harde” gedeelte van de neus komt te liggen. 

Maat 1;
Op de onderstaande foto is het jukbeen aangegeven. Van hieruit meet je zo’n 3 tot 5 cm naar beneden (ongeveer twee a drie vingers). Hou voor shetlanders 1 tot maximaal 2 vingers aan.

Een extra hulp is een denkbeeldige lijn: trek een denkbeeldige lijn (witte lijn op onderstaande foto) evenwijdig met de mond van je paard of pony richting jukbeen tot aan de juiste plaats die je hebt uit gemeten onder het jukbeen. Waar deze 2 punten kruisen moet je de maat op meten.

Daarna meet je van links naar rechts over de neus, zoals een "normale" neusriem zit, tot aan de denkbeeldige witte lijn. 

De meest ideale plaats is hierboven aangegeven, bij sommige paarden kun je hier zelfs een “kuiltje” in de schedel voelen. Dan weet je dat je de goede plaats gevonden hebt. 

Maat 2;
Op dezelfde plaats meet je de neus helemaal rondom op. Dit is de juiste maat die wij nodig hebben om de juiste maat kinriem te kunnen leveren.

We hebben ook nog de volgende maten nodig;

De rode lijn: De bakstukken en “kopstuk” aaneen gemeten rondom tot aan het juiste punt; meet vanaf het jukbeen weer zo’n 3 tot 5 cm naar beneden (ongeveer twee a drie vingers). Hou voor shetlanders 1 tot maximaal 2 vingers aan.
Meet aan beide kanten tot het juiste punt, achterlangs de oren dus.
Ben je van plan om het hoofdstel afwisselend met bit of bitloos te rijden? Meet dan de bakstukken/ kopstuk tot aan de bitringen.

De gele lijn: Maat van een goed passende frontriem. Deze kun je het beste plat leggen, en aan de achterkant over de gehele lengte opmeten.

De blauwe lijn: De kaakriem helemaal rondom gemeten.